Hvordan komme i gang med trening

Hogyan kezdjünk el edzeni

Van szeretnél elkezdeni edzeni, vagy visszatérni az edzéshez egy ideig tartó szünet után? Hiányzik a megfelelő edzési motiváció ahhoz, hogy belevágj?

Tippek az edzés elkezdéséhez

Edz együtt másokkal

Az edzés másokkal könnyebbé teszi, hogy eljárj edzeni. Nehezebbnek tűnhet a tréning kihagyás, ha van egy megbeszélésed egy barátoddal vagy másokkal. Emellett motiválóbb és szórakoztatóbb is lehet, ha van valaki, akivel együtt edzhetsz.

Olvasd el ezt is: Közös edzés

Közös edzés

Otthoni edzés

Az otthoni edzés nagyobb rugalmasságot biztosít. Néhányaknak nehezebb lehet eljutni az edzőterembe, és a küszöb átlépése nehézkes. Másoknak kényelmetlen lehet sok ember között edzeni. Az otthoni edzés jó lehetőség lehet arra, hogy kialakíts egy olyan edzési rutint, ami neked megfelelő. Nem szükséges sok eszköz ahhoz, hogy jó edzést végezz, és kreatívan használhatod a bútorokat is segédeszközként. Vannak olyan cégek vagy személyi edzők, akik online edzéseket kínálnak a weboldalukon vagy a Youtube-on, így könnyen követheted az edzést a nappalidból.

Olvasd el ezt is: Edzés az irodában és otthon

Szeress bele a futásba

A futás az egyik legjobb és legegyszerűbb edzési forma, és fantasztikus módja a fittség elérésének. Ha el akarsz szakadni a mindennapi stressztől és feszültségtől, hallgass zenét vagy podcastot, és érezd a szelet, vagy egyszerűen csak tapasztald meg a természetet - ez egy tökéletes edzésforma. Semmi sem akadályoz meg abban, hogy ezt barátokkal vagy partnerrel kombináld - tarts egy kis futó-randit, vagy csak bíztassátok egymást!

A futás elkezdése nem bonyolult feladat, mivel a legnehezebb az, hogy egyáltalán belekezdj. Csak minimális felszerelésre van szükség, azonnal elkezdheted a futást, amint kilépsz az ajtón, és nincs szükséged összetett eszközökre, mint GPS órák, bonyolult edzésterv, vagy futási tanfolyamok.

Hogy ezt részletezzük, van néhány dolog, amire tényleg szükséged van a futáshoz. Köztudott, hogy a jó cipő és a megfelelő ruházat rendkívül fontos, és nagyon lényeges, hogy készíts magadnak egy tervet, lehetőség szerint futópartnerrel. A terv növeli a motivációt, kedves és izgalmas a következő edzésig!

Első lépésként elég azt tudni, hogy milyen gyakran szeretnél futni, és egy 30 perces edzés tökéletes, de érdemes bővíteni azzal, hogy mennyit és milyen gyorsan futsz idővel. Érdemes változatos helyeken is futni. Ha a környékeden futsz, nézd meg, hogy ki tudsz-e jutni az erdőbe, vagy találj egy ösvényt.

Végül, de nem utolsósorban, állíts fel célokat. A motiváció sok esetben szorosan összefonódik egy konkrét céllal. Tartsd egyszerűnek, de ügyelj arra, hogy a célok reálisak, mérhetőek és időben behatároltak legyenek. Ahogy már említettem, a 30 perc egy tökéletes kezdés. Próbáld meg, hogy folyamatosan próbálj 30 percig futni, és hogy ezt egy bizonyos időn belül elérd.

Kapcsolódó cikkek a futásról:

Készíts edzéstervet

Egy edzésterv eszköz lehet, amivel megtervezheted az edzésedet, miközben naplózod a teljesítményedet. Ez motiváló visszanézni, de az edzést is izgalmasabbá teszi. Gyakran biztonságosabbnak érezzük magunkat, ha van egy terv ennek végrehajtására, amit egy edzésnapló nyújt. Könnyebb végrehajtani az edzést, ha tudod, mit fogsz csinálni. A terv hiánya rossz edzést eredményezhet, különösen akkor, ha nem edzettél túl sokat korábban.

Fotózz az edzés során, hogy könnyen visszanézhess a fejlődésedre. Sokan számára motiváló lehet látni a saját előrehaladást. Az eredmények sokkal láthatóbbak lehetnek, mint gondolnád, így motiváló lehet összehasonlítani a képeket egy idő után.

Olvasd el ezt is: A legjobb erősítő gyakorlatok az egész testre

Szerezz be egy személyi edzőt

Néhány ember számára a személyi edző segíthet az edzésre való belevágásban. Sokak számára ez kötelezőbb, mint egy baráttal együtt edzeni. Egy ilyen fix rencontrer kulcsszerepet játszhat a tényleges edzés fenntartásában. Ez hasznos lehet, ha motivációval küzdesz, vagy ha nem vagy biztos abban, hogy milyen gyakorlatokat végezz a vágyott eredmények eléréséhez. Egy személyi edző segíthet abban, hogy egy a számodra testre szabott edzéstervet kapj, és csökken a sérülések vagy túlterhelések kockázata. Néhány embernek csak néhány óra személyi edzőre van szüksége, és ezt kihasználva kezdi el az edzést.

Olvasd el ezt is: Sérülésmegelőző edzés

Keress inspirációt a közösségi médiában

A közösségi média megkönnyíti számodra, hogy inspirációt találj különböző gyakorlatokhoz, amelyeket az edzőteremben vagy otthoni edzésnél végezhetsz. Sok influencer készít jó minőségű és részletes edzéseket, és mellékel videókat a gyakorlatokról. Ez egy hasznos eszköz, ha nem vagy biztos abban, hogyan hajts végre egy gyakorlatot a gyakorlatban, vagy ha nem mered kipróbálni az edzést. Ez segíthet abban, hogy magabiztosabb legyél az edzőteremben használt eszközökkel vagy gyakorlatokkal kapcsolatban.

Ps: Tartsd meg azt a videót, amit használni szeretnél, hogy könnyen megtaláld!

Edzéseket és hackeket posztolunk a Instagram-on és a Youtube csatornánkon.

Vásárolj új edzőfelszerelést

Új edzőfelszerelés motivációt adhat, és lehetőséget nyújt olyan gyakorlatokhoz, amelyeket otthon és az edzőteremben is végezhetsz. Egy olyan edzőfelszerelés, amely sok edzésgyakorlat számára használható, egy edzőszalag. Ezek remek kiegészítők az edzésedhez, mivel három erősségi szintjük van: könnyű, közepes és nehéz. Ráadásul könnyen hordozhatóak, ami rengeteg lehetőséget teremt. Egy praktikus edzőtáska az edzés legfontosabb eszközeinek tárolásához itt található.

Eszközök az edzésedhez

Olvasd el ezt is: Edzésgyakorlatok szalaggal

Vásárolj új edzőruhát

Az új edzőruha komoly motivációt adhat. Fontos, hogy jól érezd magad edzés közben, mert ez hozzájárul ahhoz, hogy jól teljesíts, és magabiztosan érezd magad az edzőteremben. Válassz olyan ruhát, amiben jól érzed magad, és megnézheted választékunkat itt.

Az edzőruhák nemcsak az edzés teljesítményét javítják, hanem valódi motivációt is adhatnak a belevágáshoz. Ha jól és kényelmesen érzed magad, pozitív gondolkodásmódot kapsz, ami segít több energiát fektetni a céljaid elérésébe. Mindent megkapsz, amire szükséged van a teljes edzőruhához, nézd meg a összeillő edzőszettjainkat itt.

Egy összeillő edzőszett trendi dizájnban jelenleg nagyon népszerű. Egy highwaist leggings használatával sportmelltartót is viselhetsz felsőként. Ha inkább más felsőt preferálsz, biztosan találsz valamit, amivel elégedett leszel. Leggings-eink nem átlátszóak, squatproofok és jól állnak a deréknál, így kényelmesen érezheted magad az edzés során.

Olvasd el ezt is: Leggings útmutató - minden, amit tudnod kell

 

Győződj meg arról, hogy jó futócipőd van

Jó futócipő döntő fontosságú ahhoz, hogy maximális teljesítményt nyújts edzés közben. Olyan futócipőket fejlesztettünk, amelyek a neves Hoka szintjén állnak a párnázottság tekintetében. Ezek a cipők tökéletesek futáshoz, akár futópadon, akár terepen. Az Endorphin Rx1 futócipőt itt találod! Nézd meg futócipőinket.

Olvasd el ezt is: Öt jel, hogy ki kell cserélned a futócipőt

Mítoszok az edzésről

Sok tévinformáció terjeng, és sok furcsaságot hallunk az edzés és az egészség terén. Nehéz megkülönböztetni a tényeket a fikciótól. Itt megtalálod a leggyakrabban hallott edzés mítoszok tisztázását.

Több zsírt égetünk alacsony intenzitású edzéssel

Ebben lehet némi igazság. Bár alacsony intenzitású edzés során a zsír aránya alacsonyabb és a szénhidrát aránya magasabb, a magas intenzitású edzés során a kalóriák összesége magasabb. Amikor a test felhasználja a szénhidrátot, akkor a zsírt „támadja”. Alacsony intenzitású edzés során a zsír aránya magasabb, de a teljes kalóriafogyasztás is fontos. Magas intenzitású edzés után kicsit magasabb az anyagcsere.

Olvasd el ezt is: HIIT edzés kezdőknek

Eltérő testrészek edzésével megúszhatunk bizonyos dolgokat

Azt nem lehet például állítani, hogy csak hasizomgyakorlatokkal lehet elérni a kockahasat. Az egész testet edzeni kell ahhoz, hogy látható hatásokat érj el. A hasi zsír eltüntetéséhez sem elég csak hasgyakorlatokat végezni. Nem érdemes egyszerre csak egy izomcsoportra koncentrálni, hanem mindenkire, ha látható eredményeket szeretnél elérni.

A másnapi izomláz azt jelenti, hogy az edzés jó volt

Semmi sem utal arra, hogy az izmok nem kapják meg a hatást az edzéstől, ha nem vagy izomlázas. Ezért nincs szükség arra, hogy célul tűzd ki az izomlázzal való küzdelmet edzés után.

A futás ugyanannyit éget, mint a kerékpározás

A futás több kalóriát éget el, mint a kerékpározás, ha az erőkifejtés és a terhelés egyenlő. A futás állandó erőkifejtést igényel, és nincs "szünet" a munkában. Pihenéseket gyakrabban kapunk kerékpározáskor, például lejtőkön, ahol sokkal kevesebb energia szükséges.

A futás mind a felső, mind az alsó test izomerőfeszítését igényli, míg a kerékpározás csupán az alsó testet. Ez csökkenti az összes energiafogyasztást.

A futás nagyobb terhet ró rád, mert a saját testsúlyoddal edzel. A kerékpár segít a testsúly megtartásában.

Olvasd el ezt is: Tippek a téli futáshoz

Nyújts edzés után, hogy elkerüld az izomlázat

A nyújtás növeli a mozgékonyságot, javítja a koordinációs képességet és segít megelőzni a sérüléseket, de nincs bizonyíték arra, hogy a nyújtás segít megelőzni az izomlázat. Az izomláz akkor lép fel, amikor a testet szokatlan terhelésnek teszed ki, és érdemes lassan elkezdeni és fokozatosan növelni a terhelést.

Vissza a blogba