Bytte løpesko, fritidssko eller joggesko

Öt jel, amikor érdemes váltani a futócipődön

Minden cipő idővel elhasználódik, még akkor is, ha hosszú ideje nem használtad őket. Van egy aranyszabály, miszerint a futócipők körülbelül 1000 km +/- 200 km hosszú ideig használhatóak. Ez természetesen változik cipőről cipőre, és attól függően, hogy mennyire vagy hogyan használták őket. Ebben a cikkben néhány kopási jelet és besorolást adunk meg, amelyeket figyelembe vehetsz a futócipőd cseréjénél.

1. Nem emlékszel, mikor vásároltál új futócipőt

A cipőknek élettartama van, amit általában kilométerben mérünk, de még a használatlan cipők is elhasználódhatnak egy-két év alatt. A hab, amely a cipő legfontosabb párnázási részét képezi, idővel lebomlik, és kevésbé reaktív és „élettel teli” lesz. Még szórványos használat esetén is ajánlott évente egyszer frissíteni a futócipődet, és rendszeres használat mellett 3-6 havonta.

Fehér futócipők jó párnázással

A Famme cipőnk chunky talppal készült, amely könnyebb EVA habból készült, és az Ortholite talpbetéttel kombinálva rendkívüli élettartammal rendelkezik. Az eltérő tulajdonságok gondosan megépített keveréke hihetetlenül jó futócipővé tette. Nézd meg a terméklapunkon kapott visszajelzéseket.

2. A cipőd több ráncban van, mint a lábad egy hosszú fürdés után

A cipő kopásának egyik legjobb vizuális mutatója a középtalp habjának tömörülése. A válaszvesztett hab vízszintes ráncokat mutat, és "összenyomottnak" tűnik.

Ez egy jobb mutató, mint a cipő gumitalpa - néhány futó és túrázó a gumidarabok egy része alatt kevesebb mint 150 kilométernél elhasználódik a cipő és a láb közötti súrlódás miatt.

3. Külső és belső kopás

Figyeld a lyukakat vagy szokatlan kopást. Ezek a jelek arra utalnak, hogy a cipő elhasználódott, és cserélni kell.

Bár a legtöbb embernek nem kell 6 havonta cserélnie a cipőjét, jó ötlet alaposan átvizsgálni őket 6 hónapos használat után. Ez jó támpontot ad arról, mennyire gyorsan kopnak el a cipőid.

4. Kopás a talpon

Nézd meg a cipőd alját; ha a talp extrem ellenálló egy területen, valószínűleg itt az ideje kicserélni őket.

Helyezd a cipőt egy sík, egyenletes felületre szemmagasságban. A legtöbb cipőnek egyenesen kell állnia, anélkül, hogy dőlne vagy imbolygna. Ha a gumitalp (gumis részek) jobban elkopottak, a cipő dőlhet, imbolyoghat vagy akár ferdén is állhat.

A „normál” kopás a sarkon és egyenletesen a lábujjak alatt figyelhető meg. Ha túlzott kopást észlelsz más területeken, az jelezheti, hogy a cipő elhasználódott, vagy esetleg más típusú cipőre van szükséged a biomechanikai szükségleteidhez.

5. Minden fájni kezd

Jó lenne, ha soha nem kellene új pár cipőt vásárolnod. De minél tovább használod a cipőt az élettartama után, annál kevesebb támogatást és párnázást nyújt, ami további stresszt és fáradtságot okoz a lábnak, vádlinak, térdeknek és csípőknek.

Nézd meg a cikkünket a pronáció, túlpronáció és alulpronáció témakörében, és az azokból adódó fájdalmakról.

Ha a futócipőid laposnak tűnnek, vagy ha kis irritációkat észlelsz a térdeidnél vagy a lábaidnál? Ha fájdalmat tapasztalsz, és a fájdalmak a cipődhez kapcsolhatók, ami kezd elöregedni, akkor egy új, friss pár megvásárlása nagyon szükséges enyhülést adhat a testednek.

Ha azt gyanítod, hogy a cipők rossz terhelést és kopást okoztak a test különböző részein, szükség lehet arra, hogy megelőző intézkedéseket tegyél, hogy a fájdalmak ne súlyosbodjanak. Nézd meg a cikkünket az megelőző edzés témakörében.

A minőség megőrzésének tippei

  • Tartsd őket szárazon. Eső után vagy intenzív használat után, amely izzadságot okozott, töltsd fel újságpapírral vagy hasonló anyaggal, és hagyd szellőzni. Csak felszíni tisztítást végezz a sport, vagy futócipőid szennyeződésén, és soha ne tedd őket mosógépbe. Nézd meg cikkünket, ha kétségeid vannak arról, hogyan mosd a cipőket!

A sokoldalú cipőink azonban mosógépben moshatók. Vedd ki a fűzőt és a talpbetétet, és állítsd a mosógépet 30 fokra, alacsony centrifugálással. A fehér cipők úgy vannak kialakítva, hogy tovább megtartsák a fehér színt.

  • Rotáld a cipőidet. Minden pár cipőből több kilométert nyerhetsz, ha nem használod őket egymás után. A habos középtalp akár 24 óráig is eltarthat, hogy teljesen regenerálódjon. Ezen felül kimutatták, hogy a használat váltogatása két különböző pár cipő között jelentősen csökkentheti a sérülések előfordulását, mivel a test apró alkalmazkodásokat végez mindegyikhez.
  • Tartsd őket hűvösen. Hacsak nincs kivont pár sneaker, amit spontán használatra szántál, ahol edzőruhát és cipőt tárolsz az autóban, próbáld elkerülni, hogy a cipőidet olyan autóban tárold, ami szélsőségesen meleg vagy hideg lehet.

A cipőidet, amelyeket rendszeresen használsz, ajánlott jól szellőző helyen tárolni, ahol a legkevesebb por tapadhat a finom anyagokra.

Vissza a blogba