Hvilken treningsform passer best for meg? sirkeltrening, styrketrening, HIIT og intervall

Melyik edzés illik legjobban hozzám?

Hogyan válassz, amikor annyi különböző lehetőség van?

Ha úgy döntesz, hogy egyedül vagy másokkal edzel, az edzés jó hajtóerője lehet számos előnynek, mind a fizikai, mind a mentális egészség szempontjából. Az edzés senkit sem diszkriminál, és bárhol végezhető, ahol csak vagy. Korra és állapotra való tekintet nélkül - mindenki számára van megfelelő edzésforma.

Kör edzés

A kör edzés egy olyan edzésforma, amely az hatékonyságra épít. Különböző gyakorlatokat állítanak össze, amelyek általában súlyzós edzésre épülnek. A normál súlyzós edzés és a kör edzés közötti különbség az, hogy itt csak az összes gyakorlat befejezése után tartanak szünetet.

Ez az edzésforma általában nagyon intenzív, és számos előnyt kínál. Az edzésidő időhatékonyabb lesz, mivel több gyakorlatot tudsz elvégezni rövid idő alatt. Az is pozitív hatással lehet a kondíciódra, ha olyan gyakorlatokat választasz, amelyek nagy izomcsoportokat aktiválnak és emelik a pulzusszámodat.

Ez egy olyan edzésforma, amely könnyen testreszabható az egyéni igényekhez, és kiváló lehetőséget ad azok számára, akiknek kevés az idejük.

Cipők kör edzéshezSzürke leggings a kör edzéshez

Súlyzós edzés

A súlyzós edzés az egyik legelterjedtebb edzésforma, amelyből mindenki profitálhat. Mint korábban említettük a kör edzés és a súlyzós edzés közötti különbségről, itt minden gyakorlat után szünetet tartanak. Külön extra időt szeretnél szánni az egész mozgásra, mivel itt nehezebb súlyokat használsz, és ügyelned kell arra, hogy helyesen végezd ezeket.

A legtöbb edzésformához hasonlóan, a súlyzós edzés is számos egészségügyi előnnyel jár, szinte az egész test számára.

A súlyzós edzések során gyakran követni kell egy programot, hogy elkerüljük a túledzést. Az egyes programok, amelyeket választasz, változóan 2-5 napra osztódnak egy héten. Ha többet szeretnél olvasni a súlyzós edzésről, nézd meg a cikkünket a legjobb súlyzós gyakorlatokról az egész test számára.

Annak érdekében, hogy zökkenőmentesen ei tudd követni ezeket, érdemes minden egyes személynek világos elképzelése legyen arról, hogy mennyi időt tud erre szánni. Így az egész nem válik stresszforrássá az életedben.

Intervall és HIIT

Az intervall edzés és a HIIT két olyan edzésforma, amely az edzés intenzitásának váltogatására épül.

Az intervall edzés során az alacsony és a közepes intenzitás között váltogatsz, ami nagyobb változatosságot enged, és valószínűleg a számára, aki több időt szeretne szánni edzésre, és nagyobb edzésmennyiséget kíván elérni.

A HIIT esetében azonban, és ahhoz, hogy HIIT-nek számítson, maximális intenzitáson kell végezni, amikor az intenzitást fokozod. Ez tehát 85-100%-on kell, hogy legyen a maximális pulzusodhoz képest.

Kék tie dye leggingsFehér top a kör edzéshez  

A cikk korábban említett két edzésformája összehasonlítható ezekkel, ahol elmondható, hogy a HIIT jobban passzol a gyorsabb életet élők számára, míg az intervall edzés inkább azoknak való, akik több időt akarnak szánni a gyakorlatok elvégzésére.

Mindkét edzésforma azonban igényes, és ha többet szeretnél olvasni róluk, nézd meg az alábbi linkelt cikkeket.

Melyik edzésforma illik hozzád a legjobban?

Itt van négy kérdés, amely segíthet, hogy megtaláld a neked megfelelő edzésformát. De ne feledd, nincs semmi, ami megakadályozna abban, hogy kipróbáld a sok különböző edzésformát, és lehet, hogy éppen az jön be, amiről nem is gondoltad volna.

Mi a célod az edzéssel?

Mi az, amit az edzésből el szeretnél érni? Tipikus célok lehetnek: Erősebb szeretnél lenni? Feszesebb? Jobb kondíció vagy fogyás? Rehabilitáció vagy éppen egy jó éjszakai alvás?

Mit szeretnél elérni az edzéssel?

Lehet, hogy az edzés célja az is, hogy hasznosan töltsd el az időd, többet mozogj, vagy több időt tölts a szabadban. Gyakran csak annyira is jól tudsz szórakozni, ha megtalálod a megfelelő edzésformát.

Mi az, amit nem szeretsz?

Gondolj olyan dolgokra, amiket egyáltalán nem akarsz, vagy amiket nem tudsz megcsinálni. Ha találsz ilyet, akkor hagyd ki azt az edzésformát. Ne feledd, néha ki kell lépned a komfortzónádból, ha csak valami, amivel nem érzed jól magad.

Hol szeretnél edzeni?

Gondolj azokra a helyekre, ahol ezeket az edzésformákat végrehajthatod, hol éreznéd magad a legjobban, amikor ezeket csinálod? Gyakran nem szükséges felszerelés az edzéshez, különösen, ha kezdő vagy.

A leggyakoribb helyek, ahol edzeni lehet:

  • Fitness központ: előnyöket kínál, mivel számos felszerelést használhatsz, és több változatosságot és lehetőséget kínál.
  • Otthon: előnye, hogy bármikor edzhetsz.
  • Kültéren: gyakran előny hátrányokat, mivel figyelembe kell venned az időjárást, de nagyszerű, ha friss levegőre és szélre van szükséged.

Nézd meg az alábbi cikkeket arról, hogyan edzhetsz a parkban és otthon.

Önállóan vagy másokkal szeretnél edzeni?

Néhány ember könnyen motiválja magát, fenntartja a motivációját, és élvezi az önálló edzést. Mások számára talán szórakoztatóbb és könnyebb motiváltnak lenni, ha másokkal edzenek vagy közösen csinálnak valamit.

Ha az utóbbi csoportba tartozol, hozhatsz egy barátot, választhatsz csoportos edzést, vagy talán megkérheted a párodat is. Nézd meg az alábbi cikket, amely többet magyaráz arról, hogyan edzhetsz együtt másokkal, és mely gyakorlatokat végezhetsz.

 

Nézd meg a releváns cikkeket lent

Vissza a blogba