Intervalltrening for nybegynnere | hvordan komme inn i løpingen

Intervall edzés kezdőknek

Így kezdj hozzá a futáshoz

 

 

Új vagy a sportban, és szeretnéd kipróbálni a futást és az intervallum edzést? Akkor ez a cikk pontosan neked szól!

Először is fontos, hogy megfelelő cipőt válassz, pontosabban egy futócipőt női változatban, ezek a típusú cipők jó párnázottsággal rendelkeznek, ami megkönnyíti az aktivitást és erősíti az elégedettség érzését. Ezt követően érdemes egy aktivitás tervet készíteni, amelyben rögzíted, hogy milyen gyakran, milyen hosszú ideig és milyen intenzitással fogsz edzeni, szintén jó ötlet leírni, miért szeretnéd ezt csinálni, hogy vissza tudj nézni a motiváció érdekében.

Fontos, hogy az évszaknak megfelelően öltözködj, és nincs is jobb érzés, mint amikor megfelelő eszközökkel rendelkezel a sikerhez, és tapasztalod a teljesítmény érzését. Télen, amikor a hőmérséklet csökken, érdemes egy béléses leggingset viselni, hogy megőrizd a hőt, együtt egy futódzsekivel, amely hőszigeteléssel rendelkezik, mégis könnyű viselni. Amikor a hőmérséklet emelkedik, a nyár felé haladva egy jó futóleggingset és egy sport melltartót válassz, amelyek megfelelnek az aktivitásaidnak. Van valami abban, hogy felveszed azokat a ruhákat, amelyekre szükséged van, hogy belemerülj a hangulatba és inspirációt találj.

Tippek a jó téli futáshoz - A legjobb tanácsok 

Női futóleggings és futócipők  

Fehér futócipőkFehér futócipők

Fontos élvezni a futást, ne támaszts túl szigorú elvárásokat az első túrák során, először is, kezdd fokozatosan, majd idővel állíts fel szigorúbb terveket és célokat. Amikor készen állsz, növelheted a tempót és bevezetheted az intervallum edzést. Ne felejtsd el bemelegíteni a tested mielőtt elkezded, elegendő, ha 5 percet sétálsz, mielőtt belekezdesz a futásba, és az edzés után pihenj, hogy a tested felépüljön.

Hogyan kezdj el edzeni? - A legjobb tanácsok

 

Mi az intervallum edzés?

Ez a típusú edzés arról szól, hogy váltakozol a magas és alacsony intenzitás között. Egy futóedzés során ez azt jelenti, hogy a tempót gyors és lassú váltakozással változtatod meg egy bizonyos időszakon belül, és megismétled egy hatékony edzés érdekében. Például 5 perc sétával kezdhetsz, majd növeld az intenzitást kocogásra 4 percre, majd pedig fuss 4 percet, utána térj vissza a kocogásra 4 percre, és ezt ismételd. Létezik egy edzésprogram, amelyet 4x4 intervallum edzésnek hívnak, de miről is van szó?

 

4x4

A 4x4 egyszerűen úgy magyarázható, mint négy 4 perces intervallum, amelyeket négyszer ismételsz. Ez az edzésformája mindenkinek megfelel, még neked is, ha új vagy, de szeretnél feljebb lépni az edzés szintjén. A 4x4 egy nagyszerű állóképességi edzés, amely segít a szívnek, hogy több vért pumpáljon a testbe.

A 4x4 egyszerű segédeszköz az intervallumaidhoz, de ezt módosíthatod, például 3x8 vagy 5x6 formájába a motivációd és a komfortérzeted alapján. Ha ez az intervallum típus nem hangzik jól, van egy másik, amit piramissáknak hívnak, miről szól ez?

Piramidális intervallumok

Ez a típusú intervallum arról szól, hogy az edzés azonos intenzitással kezdődik és fejeződik be, és közöttük fokozatosan emelkedik a csúcsig, majd visszaesik a csúcsról a végéig. Például a munka 1 perccel kezdődik, majd 2, 3, 4, 5 percre emelkedik, és 5 perc után kezd visszafelé haladni, 4-re, 3-ra, 2-re és végül 1-re, ahol elkezdted. A pihenési idő fele annyi legyen, mint az intervallum, tehát ha 2 perces intervallumot végzel, a pihenés 1 percig tart.

Sok sikert a futáshoz! 

Vissza a blogba