Hva er pronasjon

Mi az pronáció, underpronáció és overpronáció?

Pronáció

A testünk rendelkezik egy saját rendszerrel, amely a sokk elnyelésére szolgál, ezt hívjuk pronációnak. Ez egy gördülő mozgás, amely akkor történik, amikor a lábunkat lehelyezzük a földre, és általában a sarkunk külső részén kezdődik, mielőtt tovább gördül a nagyujj irányába. Ez egy fontos funkció a testünkben, amely a lábra nehezedő terhelést osztja el.

futócipők jó párnázottsággal a pronáció alatt

Azt, hogy túlpronálunk vagy túlsupinálunk, általában velünk született, és fontos megjegyezni, hogy ez teljesen természetes. Valamiért néhány ember bizonyos módon és bizonyos területeken erősebben születik, ami további problémákhoz vezethet. Számos sérülést okozhat a nem megfelelő lábbeli és a pronáció típusa. Az egyik módja annak, hogy megtudd, mi illik hozzád a legjobban, az, hogy különböző cipőkben próbálj meg járni, és érezd, mi a legkényelmesebb a lábadnak.

Túlpronáció

Túlpronáció esetén észre fogod venni, hogy a láb belső része a bokánál túlzott befelé mozgást végez, amikor egyebek mellett a földre lépünk járás vagy futás közben, de amikor kényelmesen ülsz egy széken, a túlpronált láb teljesen normálisnak tűnik.

Más szavakkal, a láb csak akkor mutat változást, amikor ránehezedik, és a láb helyzete csekély mértékben változik, amikor támogatás van a lábad alatt, például puha felületen, mint a szőnyeg. A probléma a túlpronálás következménye, hogy a láb hosszú ideig marad a pronáló mozgásban, és mennyire mélyen történik ez, ami megakadályozza a lábat abban, hogy folytassa a mozgást és megtalálja a supinációhoz szükséges egyensúlyt.

Az általunk tett minden lépés a túlpronáció során egyensúlyhiányt okoz a testünkben, továbbá túlzott kopást eredményez inakban, ízületekben, izmokban és szalagokban.

Tipikus tünetek, amelyeket a túlpronált lábakkal tapasztalhatsz: 

  • Plantar fasciitis / sarkantyú
  • Achilles-ín gyulladás
  • Bárányhimlő fájdalom
  • Derék probléma
  • Szárkapilláris gyulladás
  • Térdfájdalom

Hogy otthon meg tudod-e nézni, van-e esetleg túlpronációd, azt később a cikkben elmagyarázzuk.

Alulpronáció

Alulpronáció során a lábaid merevek lehetnek, és magasabb a lábfej és a boltozat. Bizonyos esetekben csak a sarok és az ujjak érintkeznek a talajjal. A terhelés akkor túlzottan magas a normál pronációval szemben. Ez azt jelenti, hogy az alulpronált lábakkal rendelkező embereknek nagy szüksége van a párnázottságra, hogy elkerüljék a sérülést.

A lábad supinációjának oka általában veleszületett, de olyan izmok gyengeségének is eredménye lehet a lábadban, a bokában vagy a lábban - a gyengeség következménye lehet: 

  • Nem megfelelő lábbeli
  • Helytelen testtartás
  • Vagy egy olyan sérülés, amelyet a lábad elszenvedett, ami problémákat okozott az izmoknak vagy inaknak

Az erősen supinált láb nem képes alkalmazkodni a talajhoz, amelyen jár, így a láb körüli izmoknak és csontoknak keményebben kell dolgozniuk az egyensúly fenntartása érdekében. Ez idővel feszültséget okozhat a test különböző részeiben, beleértve a vádlikat, térdeket, csípőket és a hátat - ami sérülésekhez vezet. Ha ez nem ijesztő, akkor azt így is megértheted, hogy ez olyan, mint egy pálca a kerekedben, amely egész tested helytelen működéséhez és sérülésekhez vezet, ha a probléma nem kerül kijavításra.

Hasonlóan a túlpronációhoz, észre fogod venni, ha van ilyen típusú pronációd, amikor terhelést gyakorolsz a lábra. A túlpronálással ellentétben azok, akik alulpronálnak, azt fogják tapasztalni, hogy a láb kifelé dől.

Mit tehetsz magadért:

  • Használj olyan cipőt, amely extra jó párnázottságot biztosít, és esetleg extra támogatást ad a lábad hosszanti ívének.
  • Próbáld meg elkerülni a magassarkú cipőket és a vékony talpú cipőket; ha van vékony talpú cipőd, vásárolj bele egy betétet, ami extra támogatást adhat.
  • Próbáld meg elkerülni a kemény felületen, mint a betonpadló, járást és futást, mivel a láb jobban érzi magát puha talajon. Ez segít a láb izmainak és ízületeinek működésének serkentésében. Ha kórházban dolgozol vagy hasonló helyen, ahol kemény a talaj, fektess be egy jó párnázott cipőbe, hogy a sarkad ne kopjon le.

Így ellenőrizheted magad

Útmutató a túlpronáláshoz:

Gyors és egyszerű módja annak, hogy lásd, túlpronálsz-e, ha megnézed a rendszeresen használt cipőd talpának alsó részét, és megnézed, hol tapasztalsz a legnagyobb kopást. Ha a kopás nagy része a talp belső oldalán van, a saroknál és a nagyujjnál, akkor valószínű, hogy túlpronálsz. Talán azt is észreveheted, hogy a cipőd befelé dől, ha sík felületen nézed.

A következő lépés az, hogy vedd le a zoknidat és nézd meg a lábaidat mezítláb. Alacsony a lábboltozatod, vagy lapos lábad van? Akkor ez lehet egy újabb jel, hogy túlpronálsz.

A túllalásokkal rendelkező emberek is számos tünetet tapasztalnak;

  • Fájdalom a sarkamban vagy a lapos láb boltozatában
  • Lapos láb
  • Megvastagodás
  • Fájdalom a térdben, csípőben vagy hátban
  • Kalapácsujj

Egy másik hasznos dolog, amit tehetsz, hogy ellenőrizd, túllalsz-e, ha megnézed a lábszárad elülső részét. Kövesd a lábat a térdtől egészen a bokádig. Ha a lábad belső oldalához közel indul, lehet, hogy túllalsz. Ideális esetben szeretnénk, ha a láb a kisujjadhoz vagy az azt követő ujjhoz vezetne.

Útmutató az alulpronációhoz:

A következő módszereket használhatod annak ellenőrzésére, hogy van-e túlzott supináció, azaz alulpronáció a lábaidban.

Ahogy a túlpronáció esetében, ellenőrizheted a cipőid elhasználódását. A normális kopás a cipő külső szélén kezdődik a sarkon, a cipő közepéig terjed. Ha viszont azt tapasztalod, hogy a cipőd külső sarkának oldalán több kopás van, akkor lehet, hogy supináló vagy.

Következő lépésként vedd le a zoknidat és nézd meg mezítláb a lábaidat. De ezúttal tedd nedvessé a lábaidat. Tedd a teljes súlyodat egy olyan felületre vagy táblára, ahol könnyen látod a lábnyomodat; használhatsz barna vagy sötét papírt is, vagy hasonlót, amire jól látható.

Ha körülbelül a lábboltozat fele látszik, akkor valószínűleg normál pronálsz. Ha viszont nagyon kevés vagy egyáltalán nincs nyoma a lábboltozatnak, akkor valószínűleg alulpronálásod van.

Futócipők és túlmászás

Aki túlpronációval rendelkezik a lábában, azok előnyben részesítik az olyan cipőket, amelyek jó párnázottsággal és támogatással rendelkeznek, hogy ellensúlyozzák a túlzott terhelést és megelőzzék a sérüléseket. Futócipőink nagyon jó párnázottsággal rendelkeznek és biztosítják a lábaidnak szükséges támogatást, ha kiderül, hogy túlpronálsz. Nézd meg futócipőinket itt!

Ha többet szeretnél olvasni az edzéshez megfelelő cipőkről, nézd meg a cikkünket arról, hogyan találhatod meg a megfelelő cipőt! 

Vissza a blogba