Vaske hvite sko

Hogyan mossunk cipőt?

A sportcipők mosása egy olyan dolog, amire sokan talán nem gondolnak, mint szükséges dolog, mivel gyakran ugyanazokat a cipőket viselik újra és újra. Az is megeshet, hogy azt gondolják, hogy a cipő egyenlő a ruhával, és biztosan csak bedobhatják a mosógépbe, hogy újra tiszták legyenek. Ami gyakran történik, az az, hogy tönkretehetik a cipő összeállításához használt finom anyagokat, és legrosszabb esetben teljesen eltorzíthatják a cipőket. Tehát ha valóban úgy döntesz, hogy a cipőket a mosógépbe teszed, tedd óvatosan, és tartsd távol a szárítógéptől. Tedd a cipőket párnahuzatba, használj hideg vizet, nagyon keveset mosószert, ha pedig teljesen fehér cipőkről van szó - inkább használj hipózt, alacsony, vagy centrifugálás nélküli programmal, és hagyd őket száradni. Ismétlem, semmi szárítógép! Továbbá elmagyarázzuk, hogyan mosd kézzel, hogy elkerüld a kedvenc párjaid tönkretételét.

Kerüld el a koszos cipőket ezzel a trükkkel

Az egyik legjobb tipp a fehér cipők számára a megelőzés. Ha szeretnéd, hogy az új sportcipőid minél tovább tiszták és fehérek maradjanak, az első lépés, amit meg kell tenned, hogy impregnáld a cipőket mielőtt viselnéd őket. Ez segít abban, hogy kevesebb szennyeződés tapadjon a cipőkre, és az esetleges foltok könnyebben eltávolíthatók legyenek. Ha már megtörtént a baj, számos hatékony tipppal rendelkezünk, amelyek még a legrosszabb foltokat is eltüntetik.

Általános tippek

Itt van néhány általános tipp a cipők megjelenésének és minőségének megőrzésére, mielőtt rátérnénk arra, hogyan mosd őket. Ezek nagyon egyszerűek, és gyorsan egy szép kis rutinná válhatnak, amikor hazaérkezel. Mindig a legokosabb, ha ezeket a lépéseket a lehető leghamarabb elvégzed, hogy elkerüld a nehezen tisztítható állapotot.

1. lépés - Mosd le a látható koszt. Értékeld a rendelkezésre álló idődet, és használj egy tiszta törülközőt, egy használt fogkefét, amelyet már meg akartál szüntetni, vagy ha valóban nincs időd, akkor a kezedet.

Akárcsak a fogaidnál, fontos, hogy eltávolítsd a koszt a cipőkről, hogy a helyzet ne romoljon tovább - ez megspórol neked jövőbeli problémákat és fejfájásokat.

2. lépés - A következő lépés, hogy eltávolítsd a maradék koszt, ami egy kinti séta során került a cipődre; akár csak a boltba mentél, ahol az út tiszta - elképesztő, mennyi kosz ragadhat meg a cipők alatt.

Öblítsd le a cipőket egy nedves törülközővel vagy koncentrált vízsugárral; például a mosogató alatt vagy a zuhanyfej alatt, ha elég óvatos vagy. Különösen hasznos ez, ha futottál az erdőben, ahol nedves és sáros volt a talaj.

3. lépés - Végül, de nem utolsósorban, tisztítsd meg a nagyobb és látható foltokat. Ha nagy foltokat sikerült szerezned a cipődön, és azok nem régen jöttek létre; valószínűleg le lehet őket takarítani, ha elég gyorsan alkalmazol szappanos és vízes keveréket a foltra.

Ami a használható termékeket illeti, azok a cipőtől függnek, és később részletesebben foglalkozunk azzal, hogyan lehet megszabadulni a nehezen eltávolítható foltoktól és nyomoktól. A többi általános tippel messzire jutsz, de fontos, hogy óvatos legyél a különböző anyagokkal, amelyekből a cipők készültek, és ez egy kis extra figyelmet igényel tőled, ha tovább szeretnéd tisztítani őket. Továbbá útmutatást adunk arra, hogyan mosd a kötött, hálós, vászon, bőr, szintetikus bőr és velúr cipőket.

Kötött és hálós cipők

Ezeket knit, vagy kötött cipőknek is nevezik, amelyek légáteresztőek, hasonló hálós megjelenéssel bírnak. Az utóbbi időben nagy trenddé vált a kötött sportcipők viselése, de a probléma az, hogy könnyen bekoszolódnak. Más anyagokkal ellentétben, amelyek cipőkben megtalálhatók, a kötött anyagok természetüknél fogva nagyon porózusak; más szavakkal, pórusokkal és nyílásokkal rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy vonzza a sarat, port, izzadságot és mindent, ami szeret behatolni az anyagba, és amit gyakran lehetetlen tisztítani.

A hálós cipők ugyanazokkal a problémákkal küzdenek, mint a kötött cipők, mivel mindkettő légáteresztő anyagból készül; a szennyeződés és egyéb dolgok a cipő körüli hálóba szorulnak, például amikor egy futás során vagy edzés közben vagy. A különbség a háló és a kötött cipők között az, hogy a hálós cipők általában szintetikus anyagokból, például poliészerből vagy nylonból készülnek, és így jobban ellenállnak a alaposabb tisztításnak.

Cipők mosása a mosógépben

Futócipőink hálós anyagból készültek, és arra jutottunk, hogy bírják a mosógépet, amennyiben kiszeded a cipőfűzőket és a talpbetéteket, és 30 fokon, alacsony centrifugálással állítod be a mosógépet. A fehér cipők úgy vannak kialakítva, hogy tovább megőrizzék a fehér színt. De ha óvatosabb akarsz lenni, kövesd az alábbi tanácsokat.

sportcipő, cipők mosása, hogyan mosd a cipőket

Ezzel az útmutatóval a lehetetlent válhatunk lehetővé. Bár a kötött és hálós cipők egy kis szeretetet igényelnek, ez nem azt jelenti, hogy ne lehetne azokat eredeti állapotba hozni - csak egy kis extra türelemre és érzékenységre van szükségük.

Így csináld

A kötött cipőknél nagyon óvatosnak kell lenned, mivel puha és formázható anyagról van szó, ami miatt törékenyebbek, mint a nylon keverék háló vagy más anyagok. Ez azt jelenti, hogy a kefélést nem szabad alkalmazni, mert az túl durva az anyaghoz, ezért egy puha ruhát vagy mikro szálas kendőt kell használnod a foltok eltávolításához.

  1. Az üvegtisztító termékek esetében is óvatosnak kell lenned. A mosószerekben lévő vegyszerek túl erősek lehetnek az anyaghoz. Ehelyett használj enyhe tusfürdőt.
  2. Kend le a tisztítani kívánt területet a szappannal, és áztasd hideg vízben.
  3. Óvatosan dörzsöld át az anyagot a rendelkezésre álló ruhával, amíg a folt ki nem kerül az anyagból.
  4. Öblítsd le a szappanmaradványokat egy nedves törülközővel, és hagyd, hogy a levegőn száradjon.

A hálós cipők esetében lehet, hogy erősebb anyagok, mint a nylon és poliészter vannak, és így hozhatsz be egy kefét, ha van neked, vagy egy használt fogkefét. Ez attól is függ, hogy a cipők puhák vagy kemények; ha fogkefét használsz, válassz puha sörtét a puha cipőkhez és kemény sörtét a kemény cipőkhez.

  1. Te ismered a cipődet a legjobban, válaszd ki a megfelelő kefét - puhát a puhákhoz, és keményet a keményekhez.
  2. Fesd le a koszt és a szennyeződéseket, amelyek a cipődre tapadtak.
  3. Keverj össze 1 rész szódabikarbónát 1 rész ecettel, és áztasd a keveréket a koszos területeken vagy foltokon körülbelül 15 percig.
  4. Miután letelt a 15 perc, óvatosan súrold a területet, amit eltakarítottál néhány percig, mielőtt végül egy puha és nedves ruhát használnál a tisztításhoz és a törléshez.

fekete futócipők, sportcipők, edzőcipők

 

Szintetikus bőr cipők

A szintetikus bőr cipők anyaga nem olyan szorolású, mint a nylon/poliészter háló, és sokkal elnézőbb, mint az igazi bőr cipők, ezért a szintetikus cipők mosása szerencsére sokkal egyszerűbb. Remélhetőleg észre fogod venni, hogy a szennyeződés és a kosz könnyen eltávolítható, amikor elkezded tisztítani őket.

Így csináld

  1. Keverj össze egy keveréket, ami meleg vizet és egy kis enyhe mosószert tartalmaz.
  2. Vegyél elő egy tiszta rongyot, és áztasd be a keverékbe, mielőtt nekilátnál a koszos területek mosásának és áztatásának a cipődön.
  3. Miután jól áztattad a koszos területeket, óvatosan dörzsöld meg egy kefével vagy fogkefével néhány percig.
  4. Töröld le a cipőket egy puha és nedves ruhával, hogy eltávolítsd a szappanmaradványokat, majd hagyd, hogy a levegőn száradjanak.

Vászon sportcipők

Vászon cipők azonban kevésbé elnézők, és könnyebben koszolódnak, mint a szintetikus bőr cipők, de nagyobb tartóssággal rendelkeznek. Ezt mondva, lehetséges, hogy a cipőket a mosógépben tisztítsd; csak légy óvatos, és ügyelj arra, hogy lehetőleg párnahuzatba tedd őket, és válassz egy érzékeny programot hideg vízzel és nagyon kevés tisztítószerrel, és ha a cipők teljesen fehérek, adhatsz hozzá hipót, és hagyhatod ki a tisztítószert. Amikor vége van, vedd ki és hagyd őket levegőn száradni. De mindig a legjobb, ha a cipőket kézzel mosod, mivel így több kontrollt gyakorolhatsz afelett, hogy mi merre megy.

Így csináld kézzel

  1. Készíts egy keveréket, ami egyenlő arányú szódabikarbónát és meleg vizet tartalmaz.
  2. Vedd elő a régi, használt, de a cipőkhoz specifikus fogkefét, és mártsd bele a keverékbe.
  3. Dörzsöld a foltokat és a koszt, amelyek a cipőkre kerültek a fogkefével, amíg tiszta nem lesz.
  4. Hagyd a cipőket megszáradni a keverékben, amit belementél, mielőtt esetleg eltávolítod a megszáradt, megkeményedett szódabikarbóna keveréket egy nedves ronggyal.

Bőr cipők

A bőr nagyszerű anyag lehet, ami remekül illett egy öltözethez, de nagy frusztrációkat és fejfájást okozhat, amikor a darabokat szeretnénk tisztítani. Könnyen előfordulhat, hogy foltoket szereztél a bőr cipőiden, és nagyon könnyen lehet, hogy kopásnyomokat kapsz, szinte bármitől, ami eltorzíthatja az anyag természetes patináját. Amint észreveszed, hogy a cipők foltot kaptak, a legfontosabb dolog, hogy gondosan takarítsd meg a keletkezett foltokat.

Így csináld

  1. Készíts egy keveréket egy kis folyékony mosogatószer és víz segítségével egy tálban. Mártsd bele egy mikro szálas kendőt a keverékbe, és használd azt, hogy óvatosan lemosd a látható koszt és sófoltokat a cipő felületéről.
  2. Adj hozzá szódabikarbónát a keverékhez az 1. lépésből, és keverd össze egy használt fogkefével, ha használod, vagy egy bőrnek megfelelő kefe sörtéjével. Használj fogkefét a cipőtalp dörzsölésére, amíg nem marad sehol koszt. Töröld le a szappant és a koszt a mikro szálas kendővel, vagy óvatosan öblítsd le a mosogató alatt.
  3. Egy furfangos ötlet, amit kidolgoztunk, hogy ablakmosószert használhatsz, hogy fényesebbé tedd a cipőket! Permetezd a szert közvetlenül a cipőre vagy egy mikro szálas kendőre, aztán polírozd a cipőt, és töröld szárazra.
  4. Tedd ugyanezt a másik cipővel is, és hagyd teljesen megszáradni, de távolítsd el a közvetlen napsütéstől és a hőtől.

Velúrbőr cipők

Velúrbőr sportcipők, vagy suede, az egyik legfrusztrálóbb cipő, amelyek minőségét megpróbálod megőrizni. A velúr hiányzik a bőr külső védőgátja, ami adja azt a bársonyos érzetet, de nyitottá teszi azt különféle undorító balesetek előtt, amelyekkel találkozhatsz sétálás közben. Ráadásul a velúrbőr elég ellenálló a tisztítással szemben.

Ha még nem tetted, érdemes befektetned egy, a velúrbőr számára kifejlesztett kefe beszerzésébe. Csak légy óvatos a keféléssel, mert nem akarsz túlságosan agresszív lenni, de a kefe csodákat tehet a felület tisztításában.

Egy másik dolog, amire érdemes befektetned, az a velúr radír. Írd rá a radírt a foltra, és dörzsöld, míg a folt eltűnik. Amikor végzel, használj egy tiszta ruhát, hogy eltávolítsd a tisztítás során keletkezett maradványokat.

Ha a cipők még mindig nem tisztultak meg az általad beszerzett két eszközzel, vagy ha egyszerűen nem akarsz befektetni nekik, akkor a fehér ecetet is bevetheted.

Így csináld

  1. Vigyél fel egy kis fehér ecetet egy tiszta kendőre, majd óvatosan nedvesítsd be a kendőt a folton. Szükség van a legkevesebb ecetre, ezért alkalmazz annyit, amennyire szükséged van.
  2. Óvatosan tisztítsd meg a foltot a kendővel, amelyik fehér ecetet tartalmaz.
  3. Miután sikerült eltüntetned a foltot, tisztítsd meg a területet egy vízgőz ruhával vagy egy törülközővel, és hagyd, hogy a levegőn száradjon.

Hogyan tartsd tisztán a cipőket

Most, hogy egy igazi betekintést nyertél a sportcipők tisztításának folyamatába, összefoglalhatjuk az útmutatónkat néhány egyszerű tippel a tisztaság megőrzésére.

  1. Rendszeresen ellenőrizd a cipőidet, amikor hazajössz. Úgy tűnhet, hogy ez egy felesleges és fárasztó dolog, de ha ellenőrizni tudod, milyen állapotban vannak a cipőid, mielőtt elraknád őket, fenntarthatod a minőségüket.
  2. Nem túlzottan fontos, hogy azonnal eltávolítsd a foltokat, amikor észreveszed őket. A sár, föld és minden ragacsos dolog, amit tapasztalsz, könnyebben tisztítható mint amint a cipőiddel érintkeznek, ezért próbáld meg elintézni a lehető leghamarabb, még akkor is, ha csak egy kis szappan és víz áll rendelkezésre a mosdóban.
  3. Végül, de nem utolsósorban, alkalmazz védőszereket, amikor szükséges. Nem minden cipővariációnak szükséges permetezni vagy dörzsölni, de különösen a bőr és velúrbőr cipőknek jót tesz egy kis extra kényeztetés. Ne feledd impregnálni a cipőidet.
  4. Impregnáld a bőr cipőket viasszal. A velúrbőr / Nubuck vagy egyéb cipők, mint például a sportcipők és futócipők; permeteződ. Ne feledd, hogy tisztítsd meg a cipőket, és hagyd őket levegőn száradni, hacsak nincsenek teljesen új állapotban, mielőtt impregnálnád, hogy az impregnálás friss és védő réteg legyen.
Vissza a blogba