meditasjon og mindfulness hvordan meditere

Meditáció és tudatosság

Az élet tele van zavaró tényezőkkel és stimulációval. Amit a legtöbben néha csak szeretnénk, az az, hogy találjunk egy módot arra, hogy lelassítsunk, és megálljunk egy pillanatra teljes csendben. A meditáció célja, hogy segítsen neked jelen lenni a környezetedben és önmagadban. Meditálhatsz egyedül vagy másokkal, a lényeg az, hogy szánj néhány percet magadra teljes csendben és nyugalomban.

Néha nem tudsz megbirkózni a helyzetekkel gondolatokkal, néha csak időt kell szánnod arra, hogy légy, hagyva, hogy a gondolatok és érzelmek szabadon áramoljanak anélkül, hogy ellenállnál nekik. Ez a tudatosság gyakorlása.

Túrázó dzseki a meditációhoz  Futócipő meditációs kiránduláshoz az erdőben

Mi a meditáció? 

A meditáció egy mentális gyakorlat, amelynek célja lehet a fizikai és mentális jólét, a megnövekedett mentális kapacitás, a kibővült tudatosság vagy a spirituális bepillantás elérése. A meditációt eredetileg vallási gyakorlatként hajtották végre, legismertebb a hinduizmusban és a buddhizmusban. A buddhista meditáció gyakran az, amivel a meditáció végrehajtását társítjuk. A hagyományos buddhista meditáció mögött az a szándék áll, hogy megfigyeljük a test működését és a gondolatokat, és a cél gyakran a megvilágosodás elérése.

A modern időkben, vallási kereteken kívül, a meditációt gyakran alkalmazzák stressz, szorongás, jobb alvás és a test és elme gyógyulására. De ezek a gyakorlatok, mint például a Transzcendentális meditáció, az Acem-meditáció és a Skandináv Jóga és Meditációs Iskola gyakran buddhista meditációból nyerik ihletüket. Az utóbbi időben több modern meditációs technika alakult ki, de az, ami a legjobban virágzik mostanában, az a tudatosság. Egy olyan gyakorlat, amely vallási tradíciókból származó technikákat visz át nyugati tudományos keretekbe. A tudatosság technikái tehát kutatás tárgyát képezik, és ezen technikák gyakorlása pozitív hatással bizonyult az egészségünkre.

Power sportmelltartó meditációhoz  Power sportmelltartó tudatosság gyakorlásához

Különböző meditációs típusok

A meditációkat általában koncentrációs technikákra ésfüggetlen technikákra osztják.

Koncentrációs technikák arra összpontosítanak, hogy a gyakorló egy adott objektumra, például a légzésre irányítja a figyelmét, ahogyan ezt gyakran tesszük a jóga gyakorlása során. Az ilyen technikák során gyakran mantra meditációt alkalmaznak. A vallásban a mantrák szent vagy erőteljes kifejezések. Ezeket a kifejezéseket meditációban használják, hogy irányítsák az elmét, és istenek megidézésére. A modern gyakorlás során ezek lehetnek rövid kifejezések szép és motiváló szavakkal, amelyek megfelelnek a jelenlegi helyzetednek, amelyeket saját magad ismételsz az ülés alatt, hogy nyugalmat és kényelmet találj.

Független technikák viszont azok a technikák, amelyek célja a gondolatok és érzelmek megnyitása. Ezekben a technikákban található a tudatosság. Néhány meditációs forma az előbbi két technika kombinációját alkalmazza.

A meditációt a fizikai aktivitás során is használják. A meditáció gyakran egyes modern jógaformákban alkotóeleme lehet. Dynamikus meditáció egy olyan meditációs technika, amely fizikai és mentális gyakorlatokat kombinál. Itt a légzőgyakorlatok, a tánc és a mentális fókusz találkozik, hogy megváltozott tudatállapotokat érjünk el.

Meditáció a természetben való túrázással  Tudatosság a természetben való túrázással

Hogyan meditáljunk?

Számos módja van a meditációnak, ahogy fentebb említettük. De a leggyakoribb és legegyszerűbb módja a meditáció gyakorlásának, hogy kövesd ezeket az 5 egyszerű lépést: 

 

1. Helyszín

Keress egy csendes és kényelmes helyet, ahol nem zavarják meg, és ahová később visszatérhetsz további meditációkhoz. Ez lehet a nappaliban vagy a hálószobában. Tedd meg, ami szükséges ahhoz, hogy a helyed kellemes érzéseket és nyugalmat adjon a testnek és az elmének.

2. Időpont

Bizonyított, hogy könnyebb fenntartani egy szokást, ha rutinná teszed, azaz mindig ugyanabban az időben csinálod. Gondold át, hogy szeretnéd-e a napot néhány perc meditációval indítani, a napot néhány perc meditációval zárni a jobb alvás érdekében, vagy stresszcsökkentés céljából szánsz néhány percet meditációra a nap közepén.

3. Hosszúság

A meditáció és a tudatosság gyakorlását a legjobb 5-10 perccel kezdeni alkalommal, hogy megszokd és kényelmesen érezd magad a gyakorlatokkal. Ahogy természetessé válik számodra, úgy a időt lehet szükség szerint hosszabbítani. Állíts be például egy időzítőt a telefonodon az idő nyilvántartásához, és sokan szeretik kellemes természetes hangok, mint a madárcsicsergés vagy a hullámok háttérzaját hallgatni a jobb élmény érdekében.

4. Ülőhelyzet

A kényelmes ülőhelyzet megtalálásához keress egy párnát vagy takarót, amin ülhatsz. Sokan választják a klasszikus ülőhelyzetet, lábakkal keresztben és kezekkel az ölben, de itt nincs helyes válasz, csak a képzelet szab határt. A legfontosabb, hogy jól ülj, és képes legyél azonos helyzetben maradni a meditáció teljes időtartama alatt.

5. Technika

Te döntöd el, hogy szeretnéd-e nyitva hagyni a szemed vagy zárva. A legfontosabb, hogy a látás ne zavarja meg a belső fókuszt a meditáció során. Lassan lélegezz be az orrodon, vidd a levegőt a torkodhoz, a tüdődbe és egészen a hasadig. Az elején helyezd az egyik kezed a hasadra, hogy valóban érezd, ahogy megtelik levegővel. Ezután lassan lélegezz ki, és érezd, ahogy a levegő elhagyja a hasadat. Számolj el 4-ig, miközben belélegzel, és ismét 4-ig, amikor kiöblítesz. Ha elveszíted a számolást vagy a gondolataid kezdenek elkalandozni, ami teljesen normális és elő fog fordulni, nyugodtan hozd vissza a fókuszt a légzésedhez, és próbáld újra.

 

Útmutatott meditáció 

Az útmutatott meditációt gyakran előnyben részesítik a kezdők, amikor a meditáció és a tudatosság gyakorlásához kezdenek. Az útmutatott meditáció során egy hangot követsz a teljes gyakorlat során, amely gyakran vezet és irányít egy utazáson az elmében. Ez egy egyszerű módja a meditációnak, mivel kapásban kapod a figyelmed középpontját a meditáció alatt, és a zavaró gondolatok minimálisra csökkennek.

Sok útmutatott meditációt találhatsz a YouTube-on, még norvég nyelven is.

Alternatívaként a YouTube-on kívül meditációs alkalmazások, mint a HeadSpace vagy a 10%Happier letöltésével és használatával is találhatsz lehetőségeket. Ezek kínálnak egy sor útmutatott meditációs gyakorlatot és lehetőséget az edzések nyilvántartására és a napi meditációs rutin fenntartására. Ezek az alkalmazások általában személyre szabott meditációt is nyújtanak különböző célokra, legyen az jobb alvás, kevesebb stressz, vagy a magabiztosság és kontroll növelése.

Tudatosság

A tudatosság az "éber jelenlét a pillanatban", és nagyon hasonló a hagyományos meditációhoz, de a modern marketingben gyakran használják pszichikai egészégügyi kezelésként, és leválasztva a vallásról, így bárki használhatja azt függetlenül a világnézetétől. A HeadSpace és a 10%Happier alkalmazásokat tudatosság alkalmazásokként definiálják, mert céljuk a tehermentesítés és a gyakorlás mindazok számára, akik szeretnék kipróbálni a technikákat a saját életük javítása érdekében.

A tudatosságban alkalmazott technikák nagy része ugyanaz, mint amit a meditációban találsz, de a tudatosság gyakorlásának célja általában egy általánosabb javulás a saját mentális egészségedben, nem pedig egy isteni megvalósítás elérése.

Vissza a blogba