Lótusz póz

Lotusz ülés, vagy Padmasana, egy klasszikus meditációs pozíció, amely elősegíti a nyugalmat és javítja a testtartást. Ez a pozíció megnyitja a csípőket, nyújtja a bokákat és térdeket, valamint segít stabilizálni a gerincet. Fontos póz sok jóga- és meditációs gyakorlatban.

Helyes végrehajtás

Itt van, hogyan végezd el a Lotusz-ülést:

  1. Kezdre Dandasana-ban: Ülj a szőnyegen, a lábaid nyújtva legyenek előtted.
  2. Csípőnyitás: Hajlítsd meg a jobb térded, és forgassd a combodat kifelé. Helyezd a jobb lábadat a bal combodra, közel a csípőcsontodhoz.
  3. Súly egyensúly: Dőlj kicsit előre, hajlítsd meg a bal térded, és helyezd a bal lábadat a jobb combra, közel a csípőcsontodhoz.
  4. Állítsd be: Győződj meg róla, hogy mindkét térded a földön van, és tartsd egyenesen a hátadat.
  5. Tartsd a pozíciót: Ülj magasan, a gerinced egyenesen, a kezeid a térdeken meditációs mudrában. Tartsd a pozíciót 30 másodpercig 1 percig, és fokozatosan növeld az időt.

Gyakori hibák

  • Térdfájdalom: Ha kényelmetlenséget érzel a térdeidben, térj vissza a Fél Lotuszba (Ardha Padmasana), vagy használj egy támogató blokkot a térdeid alatt.
  • Boka feszülés: Győződj meg arról, hogy a bokák természetes helyzetben vannak, és nincsenek túlnyújtva.
  • Feszes csípők: Ha a csípők merevek, összpontosíts a megnyitásukra, mielőtt megpróbálnád a teljes Lotusz-ülést.

Módosítások és variációk

Ha a teljes Lotusz-ülés kihívást jelent, próbáld ki ezeket a módosításokat:

  • Ardha Padmasana: Végezzen Fél Lotusz-t azzal, hogy csak egy lábat helyezel az ellenkező combra, a másikat pedig a földön tartod.
  • Blokk használata: Helyezz jógablokkokat vagy párnát a térdeid alá, hogy extra támogatást nyújtsanak, csökkentve a csípőkre és térdekre nehezedő nyomást.

Ismétlések és szettek

A Lotusz-ülést általában több percig tartják meditáció vagy pranayama alatt. Kezdj 1-2 percig tartani a pozíciót, és fokozatosan növeld 5-10 percre, hogy elősegítsd a mélyebb fókuszt.

Légzéstechnikák

Fókuszálj a mély és egyenletes légzésre a Lotusz-ülésben. Lélegezz be az orrodon keresztül, töltsd meg a tüdődet, majd lélegezz ki nyugodtan, hogy fenntartsd a meditációs állapotot. Ez a légzéstechnika segít megnyugtatni az elmét és javítani a koncentrációt.

Jógi szögei és tippek

A Lotusz-ülés formájának javítása érdekében ezek a vizuális útmutatók segíthetnek:

  • Oldalsó nézet: Győződj meg arról, hogy a gerinced egyenes, és nem görbül előre.
  • Láb elhelyezés: Ügyelj arra, hogy mindkét láb jól legyen elhelyezve a csípőcsont közelében a maximális stabilitás érdekében.
  • Térd helyzet: A térdeknek érintkezniük kell a földdel, vagy szükség esetén blokkokkal alátámasztva.
Vissza a blogba