Kötött szögtartás

Kötött szög pozíció, vagy Baddha Konasana, egy alapvető, ülő jóga gyakorlat, amely megnyitja a csípőket és nyújtja a belső combokat. Ez a pozíció különösen hasznos a csípőízület rugalmasságának javítására, a derék feszültségének csökkentésére, valamint a test és az elme egyensúlyának megteremtésére.

Helyes technika

Így végezd el a Baddha Konasana gyakorlatot:

  1. Ülj a lábaidat kinyújtva előtted az Staff Pose (Dandasana) pozícióban.
  2. Hajlítsd be a térdeket, és hozd össze a talpakat a medencéhez, a lábak egymás mellett.
  3. Tartsd a bokákat vagy a lábakat a kezeiddel, és engedd, hogy a térdek természetesen a padló felé essenek.
  4. Tartsd egyenesen a hátadat és emeld a mellkasod. Használhatsz blokkot vagy egy feltekert takarót a feneked alatt, ha szükséges a támaszhoz.
  5. lélegezz mélyen, és tartsd a pozíciót 1-2 percig, vagy tovább, ha szükséges.

Gyakori hibák

  • Kerek hát: Sokan kerekítik a hátukat ebben a helyzetben. Koncentrálj arra, hogy a gerinc hosszú legyen és a mellkas nyitott.
  • Térdek túlzott terhelése: Ne nyomd a térdeket a padló felé. Hagyd, hogy természetesen essenek, és használd a légzéstechnikát a pozíció elmélyítésére.
  • Rossz lábtartás: Ne húzd a lábakat túl közel a medencéhez, mert ez kényelmetlenséget okozhat a csípőben. Találj egy kényelmes távolságot.

Módosítások és variációk

Ha korlátozott a csípőid rugalmassága, próbáld ki ezeket a módosításokat:

  • Támasz használata: Helyezz yoga blokkokat vagy takarókat a térdek alá támaszként, ha nem érik el a padlót, így kényelmesebbé válik a gyakorlat.
  • Ülj takaróra: Ha a derék feszülten érzed magad, ülj egy feltekert takaróra, hogy kissé előre billenthesd a medencét és csökkentsd a feszültséget.

Videó bemutatók

1. Teljes útmutató a Kötött szög pozícióhoz (Nők)

Ebben a videóban az oktató bemutatja, hogyan végezd el a Baddha Konasana gyakorlatot a rugalmasság és a relaxáció fókuszálásával.

2. Tanuld meg a Fekvő Kötött szög pozíciót (Nők)

Ez a videó bemutat egy fekvő változatot a Baddha Konasana-ból, amely mély relaxációt biztosít, és különösen jót tesz a csípőknek.

Ismétlések és szettek száma

Tartsd a pozíciót 1-2 percig, és ismételd meg 2-3 alkalommal. Ha kényelmesen érzed a pozíciót, fokozatosan növelheted az időt a rugalmasság javítása érdekében.

Légzéstechnika

Használj mély, nyugodt légzést a pozíció elmélyítésére. Lélegezz be, miközben emelekd a mellkasod, és lélegezz ki, miközben ellazítod a csípőidet. Ez segít mélyebb nyújtást és mentális nyugalmat elérni.

Vissza a blogba