Kapupóz

Kapuzinus Postura, vagy Parighasana, egy jógaállás, amely mély nyújtást biztosít a oldaltestben, csípőkben és hamstringekben. Ez a pozíció tökéletes a mellkas megnyitására, a gerinc rugalmasságának javítására és a test oldalának izmait nyújtására. A Kapuzinus Postura segít a egyensúly és a törzs erejének javításában is.

Helyes Forma és Technika

A Kapuzinus Postura helyes végrehajtása érdekében kövesse az alábbi lépéseket:

  1. Kezdje magas térdelésben, mindkét térdével a csípők alatt.
  2. Nyújtsa ki a bal lábát oldalra, a bal lábfej legyen a földön és a lábujjak előre vagy oldalra mutassanak, attól függően, mi a legkényelmesebb.
  3. Belégzéskor emelje fel a jobb karját a feje fölé, majd kilégzéskor hajoljon balra, miközben a bal kezét a lábszárra vagy a boka köré helyezi.
  4. Nyújtsa ki a jobb karját a feje fölé a bal láb irányába, miközben megnyitja a mellkasát a plafon felé. Tartsa a csípőket és a felsőtestet egy vonalban anélkül, hogy előredőlne.
  5. Tartsa a tekintetét vagy egyenesen előre, vagy a jobb kezére nézve, attól függően, mi a legkényelmesebb a nyakának.
  6. Tartsa a pozíciót néhány mély lélegzetvételnyi ideig, majd térjen vissza a kezdő pozícióba és váltson oldalt.

Gyakori Hibák

  • Összeesés a felsőtestben: Kerülje el, hogy összeroskadjon az oldalon, amikor hajol. Koncentráljon arra, hogy mindkét oldalt megnyújtsa.
  • Hibásan elhelyezett csípők: Győződjön meg róla, hogy a csípők egy vonalban legyenek a térdekkel, és ne tolják túl előre vagy hátra.
  • Túlzott nyomás a térden: Ha a térd feszültnek érzi magát, helyezzen egy takarót vagy blokkot a térde alá a támogatás érdekében.

Modifikációk és Variációk

Itt van néhány modifikáció és variáció a Kapuzinus Postura-tól:

  • Használjon egy blokkot: Ha nem éri el a bokáját, helyezzen egy blokkot a kezére a támogatás érdekében.
  • Beépített variáció: Próbálja meg megemelni a jobb lábát a földről, hogy kihívást jelentsen az egyensúlynak és még inkább aktiválja a törzset.
  • Nyújtás a fal mellett: További támogatás érdekében végezze el a Kapuzinus Posturát a fal mellett, hogy az segíthessen az egyensúly fenntartásában.

Ismétlések és Sorozatok

Tartsa a Kapuzinus Posturát 5-10 lélegzetvétel ideig mindkét oldalon. Ismételje meg 2-3 alkalommal az oldalak kinyújtása és a csípők alapos megnyitása érdekében.

Légzéstechnika

  • Belégzés közben, amikor emeli a karját és nyújtja a testét.
  • Kilégzés közben, amikor a egyenes láb felett hajol és mélyíti a nyújtást.
  • Tartsa a légzést egyenletesen és mélyen, hogy fenntartsa az egyensúlyt és a nyugalmat a pozícióban.
Vissza a blogba