Egylábas fej feletti nyomás

Single-Leg Overhead Press egy kiváló gyakorlat, amely ötvözi az egyensúlyt, stabilitást és vállizomerősséget. Aktiválja a törzsizmokat, a vállakat, és az alsótest izmait, teljes testet megdolgozó edzést biztosít, amely javítja a koordinációt és egyensúlyt is.

Helyes Forma és Technika

Így hajtsd végre helyesen a Single-Leg Overhead Press-t:

  1. Kezdőpozíció: Állj egyenesen, csípőszélességben álló lábakkal, és tarts egy kézisúlyzót az egyik kezedben. Emeld fel az ellentétes lábat a talajról, hogy egy lábon állj.
  2. Nyomás: Emeld a kézisúlyzót a fejed fölé kontrollált mozgással, miközben megőrzöd az egyensúlyt egy lábon. Tartsd feszesen a törzsed, és kerüld a hátrajördülést.
  3. Kontrollált leengedés: Lassan engedd vissza a kézisúlyzót a válladra, majd ismételd a gyakorlatot.
  4. Légzés: Lélegezz ki, amikor a kézisúlyzót felfelé nyomod, és lélegezz be, amikor leengeded.

Gyakori Hibák

Íme néhány gyakori hiba, amit el kell kerülni a Single-Leg Overhead Press során:

  • Hintázó hát: Kerüld el a hátrajördülést a kézisúlyzó nyomása közben. Tartsd a törzsed feszesen, hogy megvédd a deréktájat.
  • Gyenge egyensúly: Bizonyosodj meg róla, hogy egyensúlyban vagy, mielőtt elkezdenéd a nyomást. Ha szükséges, csökkentsd a kézisúlyzó súlyát, hogy jobb stabilitást érj el.

Modifikációk és Változatok

Íme néhány variáció, amit kipróbálhatsz, hogy módosítsd vagy kihívás elé állítsd magad a Single-Leg Overhead Press során:

  • Kezdő szint: Állj mindkét lábon, és koncentrálj az overhead press technikájára, mielőtt hozzáadnád az egyensúlyi kihívást egy lábbal.
  • Haladó szint: Növeld a kézisúlyzó súlyát, vagy adj hozzá egy instabil felületet, mint például egy egyensúly párna, hogy még kihívást jelentővé tedd a gyakorlatot.

Ismétlések és Sorozatok

Törekedj 3 sorozat 8-12 ismétlésére mindkét oldalon. A gyakorlat kiváló része lehet egy teljes testes vagy erősítő edzésnek is.

Vissza a blogba