Hvordan vaske treningstøy | vedlikehold og vask av treningstøy

Hogyan kell mosni a sportöltözetet

Sajnos előfordulhat, hogy bizonyos ruhák, különösen a tréningruháknál, kellemetlen szaggal ruhássá válnak, még akkor is, ha frissek. A tréningruháid "megcáfolhatnak" téged, hiszen amint elkezdesz mozogni, azonnal szagolni kezdenek. Adunk neked néhány jó tippet, hogy hogyan mosd és tartsd meg a tréningruhádat a lehető legjobban.

 

A tréningruhad funkcionális módon tart minket szárazon és érezzük magunkat frissnek és sportosnak. Egy intenzív edzés után sokan tapasztalják, hogy nem szagolnak optimálisan, és az izzadság jól megülhet a ruháikban. Ha a tréningruhádat nem megfelelően mosod, az okozhatja, hogy a mosás nem távolítja el a szagot, sőt sok esetben akár rosszabb lehet, mint korábban. Függetlenül attól, hogy a tréningruha drága vagy olcsó, az izzadságszag nem maradhat a szövetben, és ez csak arról szól, hogy a ruhát a megfelelő módon mosd.

 

Hányszor kell mosnom a tréningruhámat?

Reméljük, hogy a tréninged után maradt némi extra erőd arra, hogy elindíts egy mosást, mert ez a legjobb, amit tehetsz, hogy elkerüld a rossz és savanyú szagok beülését a ruháidba. Más szavakkal, nagyon okos ötlet a tréningruhákat a lehető leggyorsabban megmosni használat után. Ha valamiért nem tudod azonnal megmosni őket, próbáld meg elkerülni, hogy a többi ruhával együtt tárold, hanem inkább akaszd fel őket, hogy egy kicsit szellőzzenek.

Határozottan javasoljuk, hogy a tréningruhádat külön mosd, hogy elkerüld a elszíneződést, és hogy a szagok ne terjedjenek át a többi ruhádra.

 

Milyen mosószert használjak?

A mosószer típusa fontos hatással lehet arra, hogy mennyi ideig őrzi meg a tréningruha a minőségét. Először is fontos megemlíteni, hogy mindenképpen kerüld a por alapú mosószereket, és inkább folyékony mosószert használj a tréningruhához. Kockázatot jelent, hogy a por nem mosódik ki rendesen, ami megterhelheti a szövetet. Ezzel együtt különböző mosószerek léteznek, amelyek tréningruha mosására lettek kifejlesztve. A mai mosószerek képesek alacsonyabb hőmérsékleten tisztítani a leggingset, így nem szükséges aggódni, hogy a ruha nem szabadul meg az izzadságszagtól. Ha a tréningruha gyapjút tartalmaz, azt speciális mosószerrel kell mosni, mint például a milo.

Hasznos lehet, ha hideg vízben öblíted ki a tréningruhádat a mosás előtt, hogy eltávolítsd a sót és egyéb maradványokat, amelyek felhalmozódtak.

 

Milyen mosási programot használjak?

A legtöbb mosógépnek van sportprogramja, és javasolt ezt használni, mert finomra van hangolva a tréningruháknak, így a ruhát hatékonyabban mosnák. Néhány mosógépnek nincs ilyen programja, és ezért a szintetikus ciklus használatát javasoljuk, mivel a funkcióik meglehetősen hasonlóak.

 

Milyen hőmérsékleten kell mosnom?

Az egyik oka annak, hogy a tréningruha még mindig savanyú szagú mosás után, az, hogy általában a túl alacsony hőmérsékleten mossák. Mindig érdemes ellenőrizni a címkét és követni a mosási utasításokat a tréningruhádban. A testhezálló ruhák mint például az fehérnemű és a leggings általában 60 fokon kellene mosni higiénikus mosás céljából. A probléma az, hogy ez károsíthatja a szövetet, és sok tréningruha alacsonyabb hőmérsékleten van megjelölve. Gyakran találhatjuk azt, hogy 40 fok van a leggingsen, míg néhány modell csak 30 fokig bírja. Ennek ellenére a legbiztonságosabb mindig 40 fokos sportprogramot választani, vagy egy 30 fokos szintetikus programot olyan mosószerrel, amely kifejezetten a tréningruhához lett kiválasztva.

 

Öblítő és szárítógép?

A öblítő vagy öblítőszer használata nem ajánlott a tréningruháknál, mivel ez a ruha általában technikai és funkcionális anyagokból készült, amelyek vízlepergető és lélegző. A lélegző anyag finom szövetrostokból áll, és egy esetleges öblítőszer befolyásolhatja a légzőképességet és a vízlepergető anyagot a ruhán. Míg a mindennapi ruhákra tökéletesen működik, nem jó ötlet a tréningruháknál használni. A legnagyobb hiba, amit az emberek elkövetnek, amikor mossák a tréningruhájukat, hogy öblítőszer használatával felerősítik az izzadságszagot. Kivéve, ha a ruhán más utasítás áll, nem javasoljuk az öblítőszer használatát a tréningruháknál.

A tréningruhákat nem szabad szárítógépbe tenni. A technikai tréningruhák általában lélegző, vízlepergető, rugalmas és nyújtható anyagokból készülnek. Ezek a tulajdonságok azt jelentik, hogy az ilyen típusú ruhák rendkívül érzékenyek a helytelen kezelésre, és nem szükséges túl nagy figyelmet küldeniük ahhoz, hogy megsemmisítsék a tréningruha funkcionális tulajdonságait. Más szavakkal, a magas centrifugálás és a szárítógép használata tönkreteheti a tréningruha rugalmasságát. Ezért határozottan javasoljuk, hogy ne tedd a tréningruhádat a szárítógépbe, hanem inkább akaszd fel egy ruhafogóra vagy egy ruhaszárítóra.

 

Hogyan tüntessem el az izzadságfoltokat?

Szükséged van segítségre az izzadságfoltok eltávolításához a tréningruhádból? 

Íme néhány folteltávolító, amit használhatsz: 

  • Aceton - Eltávolítja a zsírt, a lakkot és a műanyagot. Ügyelj arra, hogy ne használd acetátban és triacetátban, és emlékezz, hogy ez nagyon tűzveszélyes.
  • Ecet öt-tíz százalékos - Ez segíthet az izzadságfoltok eltávolításában.
  • Citromsav- Rozsdagátlóként és fehérítőszerként használható, egy teáskanál citromsavat oldj fel egy deciliter vízben.
  • Víz- A legegyszerűbb, amit tehetsz, hogy csak vizet használsz. Ha valamilyen testfolt van, mint például izzadság vagy tojásfehérje, ez hideg vízben feloldódik. Ha zsíros foltokat szeretnél eltávolítani, akkor forró vizet kell használnod.

 

Hogyan mossuk a savanyú tréningruhát?

Ha a tréningruhadnak még mindig savanyú szaga van, használj ecetet öblítőszerként, hogy eltávolítsd a savanyú szagot a ruhádból. A szagú ruhákat ecettel és vízzel tedd be éjszakára, majd mosdmosószerrel.

 

Hogyan mossam a tréningleggingsemet?

Azt javaslom, hogy a tréningleggingsemet legfeljebb egy napos használat után mossuk ki. Ez csökkenti a baktériumok számát és eltávolítja a szagot. Az edzés intenzitása alapján eldöntheted, hogy szükséged van-e mosásra. Ha az edzés egy magas intenzitású gyakorlatsor volt, és sokat izzadtál? Vagy egy órás séta? Ha az edzés során sokat izzadtál, természetesen a tréninglegging is bemegy a mosógépbe. Valójában a leggings meg is merevedhet, ha sokat izzadtál. Az alacsony intenzitású és kevés izzadással járó edzéseknél önálló döntést hozhatsz arról, hogy mosd-e ki vagy használd újra.

Mindazonáltal még egy kis séta is olyan szagokat eredményezhet a leggingsben. Jól megoldott mosószerek léteznek, és javasolt olyan termék használata, amit kifejezetten a tréning- és szabadidő ruházathoz fejlesztettek ki, és hatékonyan eltávolítják a kellemetlen szagokat a leggingsből.

Egy fontos dolgot érdemes szem előtt tartani, hogy ne keverd a tréningruhákat más textíliákkal. Ez károsíthatja a szintetikus anyagot, és növelheti a valószínűségét annak, hogy a ruha elveszíti a technikai tulajdonságait, mint például a Vortex 2 leggings kompresszióval és magasabb elasztán szinttel. Ha többet szeretnél olvasni a leggingsjeinkről, akkor nézd meg itt.

 

Ha segítségre van szükséged abban, hogy megtudd, melyik leggings megfelelő számodra, olvasd el a legenda leggings útmutatót.

 

Így mosd ki a zoknikat edzés után

A zoknikat a mosógépben elsősorban attól függ, hogy mit bírnak. Ezeket külön kell választani, mint a többi ruhát, vagyis anyaguk alapján. Ha például szintetikus, max 40 fokon kell mosni, hogy ne sérüljön túl nagy hőmérsékleten.

Az fehér zoknikkal az a helyzet, hogy gyakran fehér színűek. A színek megőrzéséhez figyelmesnek kell lenned a cipőidre, és arra, hogy milyen piszkos padlón lépkedsz. Érdemes gyakran mosni őket, és ha lehet, 40 fokon, hacsak nem áll más az utasításon.

Olvasd el: Hogyan válaszd ki a legjobb zoknikat a tréninghez, és A bambusz zoknik előnyei.

 

Ha segítségre van szükséged abban, hogyan mosd a cipőidet, olvasd el a cikkünket "hogyan moss cipőt", amely részletes eljárásokat ad arról, hogyan tartsd karban és mosd a cipőidet.

Olvasd el: Jó cipők munkára és edzésre

 

A tréningruha karbantartásának alapelvei

Rövid összefoglaló arról, hogyan tartsd karban a tréningruhádat és mosd helyesen:

  • Kerüld el, hogy a használt tréningruha sokáig heverjen a mosás előtt
  • Mosd ki a ruhát a lehető leggyorsabban edzés után
  • Ha lehet, mosd magas hőmérsékleten.
  • Ne használj öblítőszer
  • Kerüld el a szárítógépet
  • Használj megfelelő mosószert
Vissza a blogba